Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κινδυνεύουν με λουκέτο 7.000 επιχειρήσεις από τις κινητοποιήσεις


Η αγορά παρουσιάζει την τραγικότερη εικόνα των τελευταίων τριάντα ετών.


Την αγωνία του εμπορικού κόσμου για τις επιπτώσεις της απεργίας των...

εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή την περίοδο μεταφέρουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με ανακοινώσεις τους ζητώντας και αυτοί με τη σειρά τους την αναστολή των κινητοποιήσεων ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν στις 7.000 για το Δεκέμβριο.


Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης, χαρακτηρίζει δραματική την κατάσταση στην αγορά πού επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει στη δήλωσή του: «Απευθύνω έκκληση προς τους εργαζόμενους αυτούς που με δίκαια αιτήματα κατεβαίνουν στον δρόμο, να λάβουν υπόψη τους το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις κινητοποιήσεις αυτές. Κοινωνικό πρόβλημα που διογκώνεται από την αδυναμία μετακίνησης μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων εργαζομένων που θέλουν απρόσκοπτα να πάνε στην εργασία τους ή να κατέβουν στην αγορά. Απευθύνω έκκληση για ηρεμία, ειδικά τις εορταστικές αυτές ημέρες. Μπορούν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους αυτά άλλη χρονική στιγμή, λιγότερο επώδυνη για το κοινωνικό σύνολο και για εμάς τους επιχειρηματίες, που περιμένουμε να δούμε, ειδικά αυτή την περίοδο, κόσμο στα καταστήματά μας. Η αγορά παρουσιάζει την τραγικότερη εικόνα των τελευταίων τριάντα ετών.


Η πτώση του τζίρου φθάνει, ή και ξεπερνά, τα 3 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Είχαμε επισημάνει ότι, από τον Ιούνιο και μετά, κλείνουν μηνιαίως κατά μέσο όρο 3.000-4.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά. Τώρα, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πιθανολογήσουμε ότι ο αριθμός αυτός το μήνα Δεκέμβριο μπορεί να αγγίξει τις 7.000, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της αγοράς και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»


Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σημειώνουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της κινητοποίησης ενώ ο ΕΣΑ αναφέρει ως εναλλακτική πρόταση για τους απεργούς τη λύση να προσέλθουν στην εργασία τους αλλά να μεταφέρουν δωρεάν τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.


newsit